Palvelin uudelle alustalle

Palvelimen ylläpidon joukoissa on jo pitkän aikaa esiintynyt kasvavaa tyytymättömyyttä Fragnetin tarjoamaa palvelua kohtaan. Viimeksi sunnuntaina palvelimella oli n. 10 minuutin verkkokatkos, josta Fragnetillä ei ollut antaa mitään selitystä. Jo ennen tuotakin meillä on ollut suunnitelmissa ja osin työnalla uuden konesalin etsintä, mutta tämä oli nyt se kuvainnollinen viimeinen pisara.

Esittäisimme teille nyt ylläpidon tämän hetken parhaat vaihtoehdot pelaajien kommentoitavaksi. Jos teillä on kokemuksia tästä tai muista dedikoituja palvelimia tarjoavista yrityksistä, niin sana on vapaa kommenteissa. Vertailun vuoksi todettakoon, että tällä hetkellä saamme Fragnetistä jaetulla palvelimella pyörivän Minecraft serverin johon ei ole mitään käyttistason hallintaliittymää. Eli emme voi servulla tehdä yhtään mitään muuta. Serverin spekseistä tai siitä miten monta muuta Minecraft instassia pyörii samalla raudalla ei ole mitään tietoa. Hintaa palvelulla on 47,50€/kk. Hinta perustuu muistin määrään jota on meillä 4 GB. Toivoisin kaikkien lukevan ehdotukset läpi, koska pelaajat tämän palvelun pyörittämisen joutuvat kuitenkin jollain tavalla maksamaan, kuten kaikki toivottavasti tietävät.

 Vaihtoehto 1:

OVH-Hosting on alustavien selvitysten mukaan luotettavan oloinen serverihostaaja. Halvin meille kelpaava dedikoitu palvelinmalli olisi Kimsufi R-8G: https://www.ovh-hosting.fi/dedikoidut_palvelimet/kimsufi.xml
Kone olisi siis kahden coren i3 prossulla varustettu palvelin 8 gigalla muistia. Tuota halvemmissa ei prossutehot riitä ja muistin tuplaaminen kuulostaa muutenkin ihan hyvältä idealta. Hinta on 37,20€/kk.

Vaihtoehto 2:

Hieman kalliimpi mutta tehokkaammalla raudalla varustettu SP 16G: https://www.ovh-hosting.fi/dedikoidut_palvelimet/sp_16g.xml Laitteessa neljän coren i5 prossu ja 16 GB RAM. Hinta on 60,39€/kk.

Vaihtoehto 3 (Lisätty 28.5 klo 11:30):

Heitetään joukkoon vielä kolmas vaihtoehto kun tuli vastaan firma nimeltä Hetzner. Tuolta saisi i7 prossulla varustettua rautaa alkaen 49€/kk. Linkki Lisäksi tarjolla on käytetyn raudan huutokauppaa josta saisi rautaa vielä vähän halvemmalla. Täällä myös Windowsista pitää maksaa se 24€/kk lisähintaa.


 

Nämä ovat siis dedikoituja fyysisiä palvelimia, joihin saisi täyden käyttistason hallinnan. Samalle raudalle saisi myös pyörimään servun webbisivut ja vaikka mitä muutakin. Palvelimiin saa käyttikseksi Linuxin tietysti ilmaiseksi, mutta Windowsista pitäisi maksaa kuukausihintaa joka halvimmillaan (Server 2012) olisi 24,60€/kk. Olen itse työskennellyt Windows järjestelmäasiantuntijana/-arkkitehtinä 14 vuotta, joten Windows servun pyörittäminen menisi helposti vasurilla silmät sidottuna. Mutta samasta syystä en ole Linuxeihin hirveästi tutustunut. Tosin tuskin Linux serverin ylläpito tänä päivänä enää mitään salatiedettä on, mutta muutkaan adminimme eivät ole Linux-miehiä, mistä johtuen Windows lipun salkoon nostaminen tuntuisi turvalliselta ratkaisulta.

Eli sana on vapaa, ja toivottavasti sitä käytätte. Mitä mieltä olette ehdotetusta hostaajasta tai palvelinmalleista? Löytyykö parempia ehdotuksia? Huomatkaa että emme tule tekemään valintaa pelkän hinnan perusteella. Kukaan ylläpidon jäsenistä ei tule ottamaan kotiinsa mitään uutta tai vanhaa palvelinta pyörimään, eli sitä on turha ehdottaa. Toki jos jollakin pyörii jo oma serverifarmi paikassa jossa on varmistettu sähkönsyöttö ja 100/100 kuituyhteys, niin tarjouksia otetaan vastaan :)

 

18 kommenttia artikkelista “Palvelin uudelle alustalle

 1. Vaihtoon vain, varsinkin jos se samalla parantaisi serverin surkeaa lagitilannetta. Hinta nyt näyttää nousevan joka tapauksessa jos Windowsin alla pysytään, mutta kai se on vakaudesta maksettava. Rautavaatimuksiin en osaa sen enempää ottaa kantaa, jos halvempikin on tehokkaampi kuin nykyinen, niin kai sekin sitten riittää.

  Mikä rahoitustilanne on tällä hetkellä?

 2. Tuo halvempi ei käytännössä voi olla tehokkaampi kuin fragnetin oma koska tuo halvempi on tarkoitettu 1 serverille fragnetin kymmenille ellei sadoille itse suosittelisin vaihtoehto 2 koska parempi prosessori ja minecraft ei ole kevyt, voitte myös ottaa ramista ainakin 8 gigaa pois koska tuo 16 on ihan yliammuntaa vaikka sillä alkaisi pyörittämään minecraft palvelinta verkkosivua ja kaikkea muuta vastaavaa mitä siihen vaan voi liittää… ftp:t ja kaikki.jos saatte aikaan sopimuksen palveluntarjoajan kanssa että alemmalla hinnalla puolet 16 gigasta ramia ja sitten windows käyttis päälle niin ehdottomasti se on paras mahdollisuus ja sitten vielä kysymyksenä onko pelitcraft.fi erikseen ostettu domain ja jos on niin voiko sen laittaa yleiseksi domainiksi sille serverille että kun kirjottaa selaimessa osotteeks pelitcraft.fi päätyy tänne ja pelissä osotteeks pelitcraft.fi päätyy peliin (default portit OFC jne) mut joo suosittelen tuota vaihtoehto 2 vaikka ette saisikaan sitä 2 gigalla ramia koska silloin voi halutessaan pistää aikaison tnt ilotulituksen pystyyn ilman minkäänlaista lagia ja redstonejuttuja kanssa…

  Sori olin aika väsyny kun kirjotin tätä joten kirjotus virheet ja no sellaset… lukekaa jos saatte selvää älkää lukeko jos ette mutta älkää jaksako valittaa tällä kertaa…

 3. Serverillä on rahaa tilillä tällä hetkellä 131,82€, eli vajaaksi kolmeksi kuukaudeksi vanhoilla taksoilla, joten kohta tarvitaan lahjoituksia joka tapauksessa. Ai niin, lahjoitustilin numero on väärä (vanha), pitääpä päivittää.

  • Jykä, käyppä kurkkaamassa onko kontribuutioni tullut perille. Laitoin tuossa kevättalvella jossain välissä pikkasen rahaa sinne, mutta jos tilinumero on ollu vanha tai väärä, niin viitsitkö kurkata onko tullut perille.

 4. Yleensä vähän kalliimpaan vaihtoehtoon kannattaa panostaa, koska se vanhenee ja käy riittämättömäksi hitaammin. Tämä sääntö pätee suunnilleen kaikkiin hankintoihin. Käyttiksen puolella taas kannattaa panostaa siihen, jota jo osataan käyttää. Uppo-oudon käyttöjärjestelmän opettelu veisi aikaa, eikä säästäisi pelaajien hermoja. Saattaisivatpa jotkut häipyäkin ragequittaillen teknisten hankaluuksien vuoksi (well, good riddance).

  Lahjoitusten lisäksi varainhankintaa voisi tehostaa mikromaksuilla. Esimerkiksi ylimääräinen home varmasti kelpaisi useimmille pelaajille, joten se pitäisi hinnoitella melko kalliiksi. Luottoaseman hankkimista rahalla puolestaan en kannata. Luottamus pitää ansaita teoilla, ei valuutalla.

  • Palkkioksi Valas-luokka pelaajille, joita voi ly-lypsää? Nyt taisi mennä metaforat sekaisin. (joke)

   Mikromaksuilua ei ole ennenkään tarvittu, vaan kyllä pelaajilta on aina rahaa ja halua serverin kustantamiseen.
   Katso vaikka Hall of Fame:sta ylhäältä.

   Vaikka muuta en servereistä tiedä, niin kallistuisin kolmannen vaihtoehdon puolelle ihan murocraftin takia. Jos olemassaoleva isohko minecraft-serveri on palveluntarjoajaan tyytyväinen(?), niin kaippa se voisi olla tyydyttävä meillekin.

 5. Siirrolle näyttäisi olevan tarvetta. Fragnet ei oikein enää vakuuta minua. Lagiongelmat eivät vaikuta korjaantuvan.

  Rautapuolesta en osaa minäkään sanoa mitään, siitä päättäkööt teknisesti kätevämmät. Samaten en osaa sanoa esitettyjen palveluntarjoajien luotettavuudesta mitään, kun ei ole omaa tai (tietääkseni) tuttujenkaan käyttökokemuksia. Laskeskelin kuitenkin, että ilmeisesti kallein vaihtoehto kustantaisi 1020€ vuodessa. Se tarkoittaisi, että joka vuosi olisi saatava kokoon keskinmäärin 51 lahjoituskertaa 20 euron panoksella. 50 euron lahjoittajilla tavoitteeseen päästään 21 lahjoituskerralla. Halvimmalla vaihtoehdolla (olettaen siis, että Windows kuitenkin otetaan) rahaa kuluisi noin 744€, eli 20 euron lahjoituskertoja tarvittaisiin 38 tavoitteen ylittämiseksi. Tämä siis osviittana taloudellisista realiteeteista.

 6. Kumpi on MC-serverin kannalta oleellisempaa, Prosessoriteho vai muisti? Jokainen noista vaihtoehdoista antaa lisää muistia käyttöön, joten luulisi serverin pyörivän kaikilla vähintään yhtä hyvin kuin tähän asti. Tästä syystä sisäinen kitupiikkini sanoisi, notta halvin vaihtoehto. Tarkoittaa, että samalla rahapanostuksella pelataan pidempään. N. 30 ihmistä taitaa olla nykyinen aktiivinen käyttäjämäärä kerrallaan, joten eihä tuo vielä ihan mahdotonta tykkiä tarvitse pyörimiseen?

  Mutta joo, vaihtoa vaan siihen mitä asiasta jotain tietävät näkevät parhaaksi.

  • Siksi suosittelinkin sitä i5 vaihtoehtoa vaikka siinä onkin ihan liikaa ramia mutta yleensä ainakin palveluntarjoajaan yhteyttäottamalla voi sopia näistä asioista kun esimerkiksi ramin määrää ei nyt niin hankala ole raudassa vaihtaa ellei se ole 1 16 gigan kampa mitä erittäin vahvasti epäilen… toden näköisesti 2. kahdeksan gigan kampaa tai 4 4 gigan….

 7. Lagista minecraftia ei houkuttele pelata, kannatan siirtoa. Ja onhan pelaajissa ymmärtääkseni lahjoitusintoa. :) Maksupuskuria voisi kyllä kai ottaa vähän kolmea kuukautta enemmänkin – raskauttavat ja vero-ongelmaiset summat lienevät jotain paljon suurempia.

  Joku osaavampi voisi kai selvittää mitä minecraft-serveri vaatii koneelta – esimerkiksi tekeekö monella corella mitään vai onko vähempi tehokkaampia coreja parempi.

 8. Halloota, miekin tänne reggasin, pääseepähän kommentoimaan.

  Fragnetistä eroon vaan, ei tätä lagia jaksa kukaan. Raudasta mie en osaa sanoa paljoa, muuta kuin että enempi parempi tietenkin, jos joka tapauksessa muistin määrä tästä nousee, otettiin mikä vaihtoehto hyvänsä, mie sanon, että otetaan sieltä paremmasta (kalliimmasta?) päästä jos siihen rahkeet riittää.

  Mie olen lopen kyllästynyt lagcraftiin, toivottavasti tää vaihto saadaan aikaseks pian ja sujuvasti.

Vastaa