Pelaajakaupat

Siinä missä vanhassa maailmassa serverikaupalla on ollut täydellinen monopoliasema, on uudessa maailmassa kaupankäynti täysin vapaata. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että Uuscraftissa kuka tahansa voi avata oman kaupan ja myydä kanssapelaajille arvokkaita tavaroita kisku…parhaaseen mahdolliseen hintaan. Kaupankäynti toimii HyperConomyn arkkukaupoilla, joiden toiminta on selitetty tällä sivulla. Halutessasi voit toki myös lukea Hyperconomyn oman ohjesivun aiheesta.

 

Kauppojen käyttö

 

Pelaajien arkkukaupoissa löydät arkkuja, joiden päällä on virallisen näköinen kyltti. Kyltti kertoo toisella rivillä mitä voit arkun sisällölle tehdä. Jos rivillä lukee Buy, voit ostaa arkusta tavaraa. Jos Sell, voit myydä arkulle tavaroitasi. Trade-arkku ostaa ja myy. Jos kyltin ensimmäisellä rivillä on mainittu hinta, tarkoittaa se hintaa, jolla arkku ostaa ja/tai myy siinä olevia tuotteita.

buysell
Esimerkki myynti- ja ostoarkuista

Kaupankäynti tapahtuu avaamalla arkku, ja joko ottamalla sieltä tavaraa tai laittamalla sinne tavaraa. Jos olet ostamassa, nostamalla tavaraa käteen näet viestin mitä tuote sinulle maksaisisi. Shift pohjassa klikkaamalla ostat koko kasan. Vastaavasti, jos olet myymässä näet tavaraa inventaariostasi nostamalla myyntihinnan, ja shift pohjassa myyt koko kasan.

 

Kaupan luonti

 

Pelaajat voivat luoda kauppa-arkkuja vain viralliselle kauppa-alueelle. Kaupat luo aina ylläpito ja toisen kauppoihin ei saa mennä tekemään arkkuja ilman lupaa! Jos haluat perustaa oman kaupan, varaa tontti keskustan kauppiasalueilta ja rakenna siihen tarkoitukseen sopiva talo. Kaupan rakentamiseen voi käyttää yhteisen varaston resursseja. Kun talo on valmis, pyydä ylläpitoa tekemään sinulle kauppa. Kauppa tarvitsee nimen, joka sinun tulee itse keksiä. Mielellään lyhyt ja tietysti asiallinen.

Kauppa-arkkujen tekeminen tapahtuu seuraavasti:

  1. Aseta yksi tavallinen arkku maahan. Ei tupla-arkkuja tai ansa-arkkuja.
  2. Laita arkun yläpuolelle kyltti, kirjoita kyltin ensimmäiselle riville tuotteen hinta, ja toiselle joko [buy], [sell] tai [trade]. Verbi on ostajan näkökulmasta, eli Buy-arkku myy tavaraa, sell-arkku ostaa ja trade-arkku ostaa JA myy. Huomaa, että trade ostaa ja myy samalla hinnalla. Jos kyltin kolmannelle riville tuli nimesi, niin arkku on siltä osin käyttövalmiina.
  3. Laita arkkuun ne tuotteet, joita haluat myydä tai ostaa. Arkku voi ostaa vain tuotteita mitä siinä on sisällä.
  4. Jotta asiakkaat tietävät mitä arkussa on, niin laita siihen kiinni item frame, jossa on tuote tai merkkaa arkku jotenkin muuten.
  5. Odota asiakkaita ja muista pitää tavaraa arkuissa. Tyhjä arkku ei voi ostaa eikä myydä mitään!
  6. Jos haluaa muuttaa sen, mitä arkku tekee, niin olemassaolevan kyltin voi poistaa pitämällä shiftiä pohjassa ja rikkomalla kyltin. Huomaa, että kyltin voi laittaa vain tyhjän arkun päälle.

Kauppa-arkku ei tarvitse Lockette-kylttiä. Hyperconomy pitää huolen siitä, että kukaan ei pääse varastamaan arkusta mitään. On myös mahdollista tehdä arkkuja, joissa on sekaisin eri tuotteita, mutta tässä kohtaa hinnoittelu tulee hankalammaksi. Ei ole mahdollista määrittää suoraan eri hintoja eri tuotteille, joten joko 1) arkku ostaa ja/tai myy kaikkia tuotteita samaan hintaan tai 2) hinnan voi jättää pois ja myydä kaikkia tuotteita sen oletushinnalla, joka on käytännössä se hinta millä vanhan maailman serverikauppa tavaraa myy.

Uuscraftin kauppakomissio suosii vapaata kilpailua, joten on mahdollista myydä myös sellaisia tuotteita, joita muutkin myyvät. Mainostaminen on sallittua, mutta hyvän maun rajoissa. Oman talosi ulkoseinää saa käyttää vapaasti mainostilana, mutta muuten mainoksia saa asettaa vain niille varatuille aluille. Näistä lisää myöhemmin kun mainosalue(et) avataan. Yhteisen varaston tuotteiden myyntiin laittaminen on ehdottomasti kielletty! Saat myydä kaupassasi vain tavaroita, jotka olet itse kerännyt tai ostanut (yleisen farmin käyttö tavaroiden hankkimiseen on sallittu sen normaalien käyttösääntöjen rajoissa)!

Kun olet saannut kauppasi avattua, kirjoita siitä foorumille esittely tähän ketjuun.

[rajoita kohde=”yllapito”]Ylläpidolle ohje kaupan luontiin:

  1. Seiso kaupparakennuksen sisällä. Luodaan kauppa ensin komennolla /ms c kaupan_nimi
  2. Valitaan seuraavaksi juuri luotu kauppa komennolla /ms sel kaupan_nimi
  3. Määritetään sitten kaupan alue. Mene seisomaan yhteen nurkkaan kaupassa ja anna komento /ms s1. Toinen kulma tulee ilmaan, joten lennä kuution vastakkaiseen kulmaan ja anna komento /ms s2
  4. Määritetään lopuksi haluttu pelaaja kaupan omistajaksi komennolla /ms owner pelaaja

[/rajoita]